Sosiaalinen jetlag voi sairastuttaa sinutkin
Miksi sinun tulee ymmärtää, että terveyttäsi nakertaa ja laihdutus-yrityksiäsi sabotoi krooninen jetlag - eli toisin sanoen vuorokausirytmin häiriö.
Palasin juuri Japanista tyttäreni X Games -kisamatkalta (jee, pronssia tuli), enkä malta odottaa jetlagista toipumista ja tuttujen FBF-rutiinien ääreen palaamista.
Omalla kohdallani aikavyöhykkeiden välillä hyppely matkustamisen vuoksi on suurin haasteeni terveydessäni.
Japani oli mielenkiintoinen kokemus näin ensikertalaiselle ja täytyy hieman prosessoida kokemaani jotta voin muodostaa reissusta objektiivisen näkemyksen. Mutta, täytyy nyt sanoa, että en ainakaan Tokiota liiemmin fanita.
Shibuyan risteyksessä riitti vilinää aamusta iltaan
Veikkaan, että jos olisin matkustanut sinne nuorempana olisi kokemus suur-kaupungista ollut positiivinen, mutta näin keski-ikäisenä ei kaupunki juurikaan tarjonnut minulle asioita joita nykyään arvostan eniten: Rauhaa, aurinkoa ja luontoa.
Ruoka Japanissa taas oli loistavaa. En ihmettele, ettei japanissa näy juurikaan lihavia saatikka edes ylipainoisia.
Aamuni alkoivat Japanissa kananmunilla, aivan kuten missä tahansa muuallakin. Mutta, ne höysteet olivat superfoodia parhaimmillaan: Levää, liha-ja kalaliemiä ja fermentoituneita asioita, kuten: Luumuja (Umeboshi), soijapapuja (Natto) ja kasviksia.
Lounaaksi kisojen aikana oli mitä sattui kisa-areenalla olemaan tarjolla, mutta illallinen oli joko sushia, lihaa (Yakiniku) tai sitten ihan rehellistä pihviä.
Yakiniku ravintoloissa lihat kypsennetään itse pöytään asennetulla grillillä.
Ehdottomasti lempi asiani Japanissa oli siis ruoka. Mutta, puhutaanpa hetki vuorokausirytmistä, siihen liittyvistä häiriöistä ja mikä niitä aiheuttaa.
Olen viimeiset vuodet laajentanut osaamistani ja ymmärrystäni kehojemme terveyteen vaikuttavista asioista ja onnistunut ensin itse selättämään terveys- ja kehonkoostumushaasteeni yhdistämällä valon, pimeyden ja ravinnon vaikutukset.
Kun korjasin oman vuorokausirytmin häiriön, joka oli jo kroonistunut niin, että pidin normaalina nukkua 4-5h ja epänormaalia oli jos nukuin yli 7 tuntia. Valvoin myöhään ja olin teknologiakoukussa. En saanut haluamaani vastetta pelkällä ruokavaliolla aikaiseksi, joten vastaus haasteisiini oli pakko olla muualla. Niinhän se olikin.
Tiedän itse henkilökohtaisesti mitä vuorokausirytmin häiriöt saavat aikaan ja näen sitä päivittäin asiakkaillani, jotka eivät matkusta aikavyöhykkeiden välillä vaan elävät tavallista arkea Suomessa. Vuorokausirytmin häiriöt on yleisempää ja haitallisempaa kun luullaan. Uniongelmilla ja liian vähäisellä nukkumisella on katastrofaalisia seurauksia terveyteen.
Vuorokausirytmin häiriö, väärään aikaan paastoaminen ja sali-harjoittelu. Vs. Parantunut vuorokausirytmi, oikeaan aikaan syöminen ja ei liikuntaa.
Sinun ei tarvitse matkustaa maailman ääriin kärsiäksesi jetlagistä ja sinun on tärkeää ymmärtää, miksi vuorokausirytmin terveys on kehollesi se tärkein terveyttä edistävä asia.
Modernissa maailmassa valtaosa ihmisistä kärsii sosiaalisesta jetlagista, jota aiheuttavat mm. vuorotyö, iltaan painottuvat harrastukset ja jopa iltainen TV:n ja kännykän katselu, liian myöhään valvominen, iltapainotteinen syöminen ja aamiaisen väliin jättäminen.
Jokainen kehon toiminto noudattaa vuorokausirytmiä. Jokaisessa elimessämme ja joka solussamme on vuorokausirytmiä tulkitseva kellogeeni (CLOCK). Elimistömme keskuskello sijaitsee aivoissa ja sitä kutsutaan suprakiasmaattiseksi tumakkeeksi (SCN). Se vastaanottaa informaatiota ympäristöstämme silmiemme kautta, tarkkaillen valon laatua ja määrää ja säätelee sen pohjalta kehon eri toimintoja.
Jos tämä valo-informaatio on ristiriitaista tai väärää väärään aikaan, kehomme kirjaimellisesti menevät sekaisin ja hormonit erittyvät väärään aikaan tai puutteellisesti. Mukaanlukien sukupuoli, kilpirauhas ja suolisto-hormonit.
Jos vuorokausirytmi on rikki ja yhteys ääreiskudosten ja SCN:n välillä ei toimi oikein, terveytemme, vastustuskykymme ja herkkyytemme sairastua erilaisiin hormonaalisiin ja aineenvaihdunnallisiin sairauksiin pahenee.
Toinen vuorokausirytmiä keholle viestivä tekijä on ravinto. Mihin aikaan syömme ensimmäisen kerran ja milloin lopetamme syömisen illalla. Jos emme syö aamiaista ja syömme myöhään illalla, aiheutamme itsellemme vuorokausirytmin häiriön.
Tämä voi johtaa leptiiniresistenssiin, kardio-metabolisiin ongelmiin, alentuneeseen vastustuskykyyn (hello, kausiflunssat), lihomiseen, painonpudotuksen vaikeuksiin ja pahentuneisiin suolisto-ongelmiin.
Siksi FBF-elämäntapaan kuuluu oleellisena osana valon ja aterioiden oikea ajoittaminen. Luin juuri mielenkiintoisesta tutkimuksesta, joka taas todistaa tieteen tasolla, miksi FBF on niin toimiva. Seuraavaksi ote tästä tutkimuksesta vapaasti suomennettuna:
"On raportoitu, että aikainen aikarajoitteinen syöminen voi parantaa insuliiniherkkyyttä, verenpainetta ja oksidatiivista stressiä ihmisillä, joilla on esidiabetes. Lisäksi 10 tunnin aikarajoitteinen syöminen voi parantaa kardiometabolista terveyttä ja elämänlaatua vuorotyöntekijöillä. Nämä havainnot viittaavat siihen, että aikarajoitteinen syöminen voi toimia lääkkeettömänä hoitona aineenvaihduntasairauksien hoidossa sekä eläinmalleissa että ihmisillä.
Kuitenkin, kun ruoan nauttiminen tapahtuu lepovaiheen aikana, kuten usein käy vuorotyöntekijöillä ja niillä, jotka syövät myöhään illalla, se voi nollata ääreiskudosten ja elinten kellot ja johtaa vuorokausirytmin epäsynkronisaatioon suprakiasmaattisen tumakkeen ja ääreiskudosten välillä. Tämä epäsynkronisaatio on yhdistetty aineenvaihduntasairauksiin.
Luustolihaksisto, joka muodostaa noin 40 % yksilön kehon massasta, on keskeisessä roolissa urheilusuorituksissa, aineenvaihdunnan tasapainossa ja luuston terveydessä. Luustolihaskellon häiriintyminen johtaa heikentyneeseen insuliinin stimuloimaan glukoosin ottoon, lihassyiden uudelleenmuotoutumiseen ja ennenaikaisen vanhenemisen piirteisiin, kuten lisääntyneeseen luukalkkeutumiseen ja vähentyneeseen nivelten kollageenin määrään."
Tämä yhtälö selittää myös, miksi niin monet kärsivät erilaisista kipu-oireista. Monet saavat helpotusta FBF-menetelmällä, usein jopa päivissä. Uskomatonta mutta totta. Ei ole tavatonta, että aiemmin lähes liikuntakyvytön ihminen pystyy jälleen liikkumaan ilman kipuja. Tämä jos jokin lisää elämänlaatua ja on korvaamattoman arvokasta.
Parantamalla paitsi ruokailujen ajoitusta, mutta myös erilaisilla rutiinien muutoksella omaa vuorokausibiologiaa ja rytmiä voi muutos olla hyvinkin positiivisesti dramaattinen. Monilla tosin on suuria haasteita muuttaa rutiineita, sillä valta-osa vielä uskoo että VAIN ruoalla ja liikunnalla on merkitystä kehon koostumukseen.
Yksi merkittävä syy, miksi itsekin pyrin ensisijaisesti huolehtimaan vuorokausirytmini terveydestä ruokailujen oikealla ajoittamisella, on se, että se vaikuttaa niin voimakkaasti vastustuskykyyn.
Entisenä paasto-konkarina, ajattelin että mitä enemmän paastoan, sen parempi. Mitä myöhempään syön ensimmäisen kerran, sen parempi. Voi pojat, miten väärässä olin. Tämä johti omalla kohdallani leptiiniresistenssiin, pahempaan vuorokausirytminhäiriöön, turvotukseen ja selluliittiin. Näen edelleen tätä harhaluuloa paastoamisesta ja jotkut “valmentajat” jopa suosittelevat asiakkailleen kuivapaastoa, jossa ei edes juoda vettä paaston aikana. Vastuutonta ja naisten kohdalla se etenkin pahentaa aineenvaihdunnan ja hormonitoiminnan ongelmia. Älä siis osta hypeä aina uudesta villityksestä, on kyseessä sitten lisäravinne tai ruokavaliosuuntaus. Kiität minua myöhemmin.
Viimeisen parin vuoden aikana ihmisten immuunipuolustus on heikentynyt huomattavasti, ja siksi monet sairastavat jatkuvasti jotain pitkäkestoista flunssaa, erityisesti talvikuukausina. Vastustuskyvyn heikkeneminen ei rajoitu vain kausiflunssiin, vaan myös autoimmuunisairauksiin ja erilaisiin tulehduksellisiin sairauksiin sekä niiden oireiden pahenemiseen.
Erityisesti, jos pätkäpaastoa toteutetaan väärin, voi se pahentaa tilannetta:
”Ihmistutkimuksissa on osoitettu, että 12 viikkoa kestävä vastavaiheinen aikarajoitteinen syöminen (paasto päivällä ja syöminen illalla) voi vähentää valkosolujen, lymfosyyttien, neutrofiilien ja luonnollisten tappajasolujen määrään, mikä viittaa siihen, että immuunijärjestelmä reagoi syömisen ja paaston rytmiin.”
Tämä tarkoittaa, että tietyllä ruokailurytmillä voidaan säädellä immuunijärjestelmän toimintaa ja sitä, kuinka tehokkaasti keho taistelee infektioita vastaan.
Toisin sanoen, jo ruokailun oikein ajoittaminen voi vaikuttaa siihen, kuinka hyvin kehosi puolustautuu erilaisia infektioita vastaan.
FBF Lifessä saat kaiken tarvittavan tiedon oman kokonaisvaltaisen terveytesi parantamiseen. En tylsistytä sinua liialla tiedolla, vaan annan sinulle selkeät ohjeet, kuinka toimia. Huomaat eron nopeasti ja tehokkaasti.
Pelasta itsesi ennen kuin on liian myöhäistä ja aloita perus-asioista. Perus asiat FBF Life:ssä pitävät sisällään ravinnon, ruokailujen ajoittamisen strategian, valon ja pimeyden vaikutukset aineenvaihduntaan ja vuorokausibiologiaan sekä lämpötilojen muutokset kylmä-terapian avulla. Synkronoimme kehomme toimiaan luonnon rytmien mukaisesti.
Liity nyt mukaan ja aloita itsesi vahvistaminen vain noin 17 €/kk maksulla. FBF Lifessä et joudu tekemään muutosta yksin, vaan saat tukea ja kannustusta matkallasi niin minulta kuin jo lähes 180 valmennuksen jäseneltä.
Lue lisää FBF Lifestä ja liity mukaan klikkaamalla TÄSTÄ
Nähdään FBF Lifessä,
Anni